Skip to content

Cart

Your cart is empty

the camus workshops

Maison Camus unveils the latest chapter of its collection inspired by Jules Verne’s Extraordinary Voyages. A tribute close to the heart of Cyril Camus, this creation honours the 19th-century French author whose work has long inspired his family, generation after generation.

Staying true to his heritage while embracing a forward-looking vision, Cyril Camus has brought renewed momentum to the House: exploring new flavour territories and telling meaningful stories, blending technique, craftsmanship, and imagination — to create truly singular tasting experiences.

After the first chapter titled as L’Île Cognac, accompanied by a tasting table freely inspired by the novel Propeller Island, Les Ateliers Camus now dive into the masterpiece Twenty Thousand Leagues Under the Sea, delivering an exclusive cognac with unexpectedly saline and iodised notes.

Discover Sous les Mers, the new intensely aromatic cognac from Les Ateliers CAMUS.

Un cognac né de l'océan, assemblé sous les mers

Pour Sous les mers, notre Maître de chai explore une méthode d’assemblage novatrice, inenvisageable sur la terre ferme - prenant à la lettre le capitaine Némo qui explore de nouvelles méthodes de culture au fond des océans.

Dans un fût de chêne de 35 litres, Julie assemble ses eaux-de-vie à l’aube, avant de les plonger le jour même dans l’Atlantique. Le bois permet l’échange entre le cognac et la mer qui berce incessamment le fût. L’alcool étant moins dense que l’eau salée, une cage métallique maintient le fût au fond de l’eau et le protège. À la manière ingénieuse du capitaine du Nautilus, Julie Landreau adopte une approche physico-chimique du cognac en immersion : l’absence d’oxygène, la pression atmosphérique, la température, l’obscurité, le mouvement des marées…

Cette approche, en dynamique permanente avec les éléments, permet au cognac d’absorber l’information d’un milieu foisonnant de vie et d’énergie. En s’imprégnant de saveurs iodées, de nouveaux profils aromatiques s’y révèlent, introuvables sur terre.

plongez sous les mers

Voyages extraordinaires - Premier chapitre

l'île cognac

Un assemblage d’exception encore jamais accompli…

We know that a voyage to l’Île Cognac means leaving the mainland behind. A copper and black aluminum tray with a glass plate on top rises just over three feet above the ground. On it, three crystal decanters transport the cognac like immense 500 ml (16.6 fl. oz.) and 700 ml (23.7 fl. oz.) balloons. They are moved by three propellerdriven pods bearing three crystal glasses suspended above the feet of the table, which in turn hold a box with six tasting glasses. The box contains three different types of glasses to turn three distinctive tasting experiences into a ritual.

Contact the Concierge

A question, a comment, or a remarkable experience you’d like to share following a moment with one of our Atelier creations?

Our Concierge is here for you: lesatelierscamus@camus.fr

POETS & BIRDS

A tribute to the most elegant and refined beasts of the animal kingdom, the birds

“Maison Camus has imagined with the Brazilian artist Janaïna Milhero a poetic, airy, graceful collection.“

three birds

phoenix

Discover

tribute to NATURE

The fruit of four primordial elements: Earth, Water, Air and Fire

the vintages

2023

Cuvée 4.186 electrum black

learn more

2023

Cuvée 4.186 electrum

2018

Cuvée 4,160

2013

Cuvée 5,150

2012

Cuvée 3,140

2011

Cuvée 2.105

2010

Cuvée 4,176

2008

Cuvée 3,128

past achievements